Dogajanje na področju mladinskih dejavnosti Kulturnega društva Pekre – Limbuš je vedno pestro, dodatno pa k temu prispevajo novosti s katerimi skušamo bogatiti in nadgrajevati delovanje, tako v okviru otroške, kot mladinske gledališke skupine. V letošnjem letu je ena takih novosti, ki navdušuje mlade člane društva, improvizacijsko gledališče.

Improvizacijsko gledališče (znano tudi kot IMPRO) je oblika gledališča, pri kateri igralci delujejo spontano, brez dramskega teksta ali scenarija. V vseh oblikah improvizacije igralci razvijajo dialog in gib med potekom same predstave. Impro gledališki performansi poznajo Kratki in dolgi format. Kratki format improvizacije (“short form improv” v angleščini) je ime za predstave improvizacijskega gledališča, katere so sestavljene iz več krajših, povečini nepovezanih scen. Te scene temeljijo na vnaprej določenih strukturah in idejah ter črpajo snov iz predlogov občinstva. Dolgi format improvizacije (“long form improv” v angleščini) pa je ime za predstave improvizacijskega gledališča, katere so sestavljene iz več krajših scen, povezanih v skupno zgodbo oz. celoto. Med druge oblike improvizacijskega gledališča štejemo: gledališče zatiranih, eksperimentalno improvizacijsko gledališče, Playback Theatre, revno gledališče,odprto gledališče.(Vir: Wikipedia)
Gledališka improvizacija (“impro gledališče” ali “impro”) je v sloveniji prisotna že od leta 1991, kot pionirja na tem področju štejejemo Gledališče Ane Monro s predstavo Variete, v kateri so gledalcem ponudili kolaž krajših improvizacijskih zvrsti in songov. Gledališče Ane Monro v veliki meri temelji na improvizaciji igre, zaslužno pa je tudi za razvoj državne Impro lige, to je srečanja slovenskih improvizatorjev. Na tovrstnih srečanjih gledaliških improvizatorjev, se je so javnosti prvič predstavila vrsta danes znanih in vidnih medijskih osebnosti: Andrej Rozman – Roza, Mojca Dimec, Primož Ekart, Boštjan Napotnik, Vito Rožej, Mojca Funkl, Janez Usenik, Jurij Zrnec, Igor Bračič – Sadež, Jure Karas – Slon, Boštjan Gorenc – Pižama in drugi.
Za improvizacijo ne potrebujemo zahtevne odrske postavitve, kostumov in opreme, kot taka je zato dostopna širokemu krogu mladih. Potrebujemo le znanje tehnike, ki jih mladi člani KD Pekre -. Limbuš spoznavajo od pretekle jeseni. Poleg tega je improvizacija tehnika, ki mlade razbremeni stresa in treme, pridobijo samozavest, se naučijo oblikovati svoje misli in čustva ter pravilno odreagirati v različnih situacijah.
Kot mentorje smo k sodelovanju v KD Pekre – Limbuš, pritegnili poznavalki in inštruktorici improvizacijskih gledaliških tehnik, Mojco Pibernik in Jasmino Čuješ. Obe sta članici KUD Banda Ferdamana, to je kulturnega društva ki se ukvarja z gledališko improvizacijo že od leta 1998. Širše je društvo poznano kot skupina Banda Ferdamana in je trenutno največja gledališko-improvizacijska skupina v Mariboru in Severovzhodni Sloveniji. Aktivno sodelujejo kot tekmovalci v projektu Impro liga in kot mentorji srednješolskim skupinam v projektu ŠILA – Šolska impro liga ter pripravljajo lastne produkcije.


Na svojem prvem impro nastopu pa so se izvrstno odrezali tudi mladi člani pekrske impro skupine, ki si je za svoje nastope izbrala ime MALI POK. Člani skupine Alma Adrovič, Žan Žmavc, Lucija Markovič, Rok Valentan, Martina Pfeifer in Maja Vita Onič so svoj ognjeni impro krst izvrstno prestali v petek 13. aprila 2018, na nastopu na Prvem odru, Prve gimnazije maribor, kjer so se v okviru srečanja po programu ŠILA, pomerili z ekipama Prve gimnazije Maribor in Gimnazije Celje – Center. MALI POK je nastopil tudi v sklopu prireditev ob 21. Slovenskih dnevov knjig v Mariboru. Na domačem odru v Pekrah, bodo mladi improvizatorji KD Pekre – Limbuš, prvič nastopili 24. maja 2018, z nastopom v sklopu programa prireditve NOČ MLADIH, ki smo jo člani društva prvič izpeljali leta 2012. NOČ MLADIH je v preteklih letih prerasel v mini festival mladinskega ustvarjanja, saj se ob domačih, predstavijo mladi gledališki in glasbeni ustvarjalci tudi od drugod. Letos tako gostimo glasbene sestave KUD CODA iz Maribora, improvizacijsko gledališko skupino Rudolfovi majstri, Prve gimnazije Maribor, obetamo pa si še glasbenega improvizatorja Andreja Aliena Partljiča.