Zakaj je pomembno, da otroci obiskujejo gledališče?

Prva stvar je ta, da ga obiskujejo kot gledalci. To so prva srečanja z umetnostjo, ki je kompleksna zadeva! Gledališče zajema vse umetnosti, in ko otrok gleda gledališko predstavo, se srečuje z vsemi umetnostmi.

Hkrati pa se naučijo tega rituala, kaj pomeni iti v neko kulturno ustanovo, navadno je gledališče to prva stvar. To pa je zunanji okvir le-tega. Najpomembnejše je doživljanje. To, da ti doživljaš nekaj lepega, da si želiš videti še enkrat in še enkrat in še enkrat. Se pravi: tukaj gre za potrebo, ki se privzgoji. Torej za potrebo po kulturi, ki jo moraš privzgojiti. In če ne privzgojiš te potrebe, je ni. To pa je en način, kako je lahko tvoje življenje polnejše in srečnejše. Vsaka gledališka predstava prinaša vedno tudi vprašanje, okrog neke teme o svetu, tebi, relaciji med tabo in svetom, med drugimi. Se pravi, gre tudi zato, da skozi gledališče preverjaš svoje vrednote, svoje odnose do stvari, do drugih in pogledaš, kje si ti. To so pomembna izpraševanja.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = ‘https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12&appId=261998060507453&autoLogAppEvents=1’;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Za vse od 6 do 99 let 🙂 …. znana pravljica malo drugače 🙂

Za vse od 6 do 99 let 🙂 …. Mladinska Skupina KD Pekre-Limbuš, ta vikend premierno z otroško gledališko predstavo, komedijo, OBTOŽENI VOLK. Se vidimo v nedeljo, 8. aprila 2018, ob 18:00?! Vstopni ni! 😉 😀
Gledališki list, več o predstavi in vsem ostalem, na http://www.pekre-limbus.si

Posted by Smej se z nami – Gledališče KD Pekre Limbuš on Saturday, April 7, 2018

Aristotel govori o očiščevanju, katarzi; gledališče je prostor, v katerem ne ostajamo ravnodušni. Smo “notri”. Če se pa z gledališčem ukvarjamo aktivno, potem vse doživljamo še bolj direktno, smo res v zgodbi sami, vsa ta čustva zares preigramo, ne samo delimo kot publika s tistimi na odru.

Jelena Sitar
vir: https://www.noviglas.eu/potrebo-po-kulturi-je-treba-privzgojiti/

Obtoženi volk, otroška gledališka predstava, nedelja, 8. april 2018, ob 18:00

Otroška gledališka predstava, komedija, Obtoženi volk, avtorja Žarka Petana, je pravzaprav nekoliko drugače izpeljana zgodba iz znane pravljice o Rdeči kapici. Gre za poučno zgodbo o tem, da ni zločina brez kazni. Po okrevanju zaradi razparanega trebuha, je volk pripeljan pred sodnika. Branilec in tožilka zaslišujeta priče: volka, babico in Rdečo kapico, lovca, medveda, lisico in zajca. Postopki na sodiščih so zapleteni že sami po sebi, obravnava na odru pa se je ob tem nalezla še pravljične zmešnjave, zato je razplet še toliko bolj presenetljiv.

Več o nastopajočih in snovalcih predstave v gledališkem listu:

Obtoženi volk – otroška gledališka predstava by KDPekreLimbus on Scribd

(function() { var scribd = document.createElement(“script”); scribd.type = “text/javascript”; scribd.async = true; scribd.src = “https://www.scribd.com/javascripts/embed_code/inject.js”; var s = document.getElementsByTagName(“script”)[0]; s.parentNode.insertBefore(scribd, s); })();